Skønne briocheagtige boller med dejligt æblefyld i midten. Lav dem til fastelavn eller bare til eftermiddagsteen.
Lun mælken så den er "lillefingerlun". Enten i en lille gryde eller i ca 25 sekunder i mikroen.
Smuldr gæren i røreskålen og hæld mælken op. Rør rundt til gæren er opløst.
Tilsæt salt, sukker, det ene æg og evt. kardemomme. Hvis du bruger fuldkornshvedemel, tilsætter du også det nu. Rør rundt enten med håndkraft eller i røremaskine.
Sigt hvedemelet ned i skålen og tilsæt smørret.
Rør / ælt! Hvis du ikke har en røremaskine starter det hårde arbejde nu. Du skal ælte i minimum 10 minutter og blive ved til dejen ikke længere klistrer. Den skal være blød, glat og elastisk. Hvis du tror der skal mere hvedemel til så tilsæt kun lidt gradvist, så dejen ikke bliver for tør. Hvis du har en røremaskine - lean back and relax;) Eller begynd på æblefyldet!
Når du er færdig med at ælte, så lad dejen hæve i ca. 2 timer med et rent viskestykke over sig.
Skræl æblerne og skær dem ud i små tern.
Hæld æblerne op i en gryde, skru op på middel varme og tilsæt kanel og vanille. Det er ikke nødvendigt med væde. Bare rør rundt i gryden. Efter ca. 10 -15 minutter er æblerne så stegte, at de er bløde. Mos dem evt groft med en kartoffelmoser direkte nede i gryden. Eller lad dem være som de er. Jo længere du steger dem, jo blødere bliver de. Stil til side og lad dem køle ned.
Find to bageplader frem.
Tag dejen op fra skålen og læg den på en let melet overflade. Dejen bør slet ikke være klistret.
Rul dejen ud med en kagerulle så den ca. er 1/2 cm i tykkelse.
Skær dejen ud i firkanter, ca 20-22 stk.
Læg en spsk æblefyld i midten af hver firkant og saml herefter dejen rundt om fyldet. Start med de diagonale hjørner og "hæft" det hele sammen ved at trykke dejen sammen så den nu er helt lukket. Læg bollerne med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir eller i siliconemuffin-forme. Begge dele fungerer.
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og lad dem igen efterhæve i ca. 30 minutter. Imens bollerne efterhæver varmer du ovnen op til 200 grader. (ikke varmluft).
NU skal bollerne bages. Bag af to omgange på midterste rille i ca.15 minutter. Test om de er færdige ved at banke i bunden af dem. Lyder det hult, er de færdige.
Sæt bollerne på en rist til afkøling.
Dekorer med glasur eller spis dem som de er. Bollerne holder sig bløde og lækre i ca. 2 dage. Frys dem evt. ned hvis ikke du får spist dem alle.
Besøg Slices.dk for flere lækre opskrifter.