EN liste over de 6 ingredienser jeg har googlet mest ift babymad; kanel, komælk, nødder, honning, rosiner, surmælksprodukter
Baby Slices

Babymad: De ingredienser jeg BLIVER VED med at google

Babymad – når barnet er under 1 år

HOLD NU OP, hvor har jeg bare googlet ingredienser til babymad mange gange! I virkeligheden er der ikke frygtelig mange restriktioner ift. babymad og regler – hvis man følger sundhedsstyrelsens anbefalinger.

Men du ved ligeså godt som jeg, at der alligevel florerer et VÆLD af do’s og dont’s, når det kommer til hvilken slags babymad man bør/skal/må/tør servere for sit lille tandløse afkom. Og forfærdelig mange skræmme – historier om babyer, der har fået visse fødevarer galt i halsen med uoverskuelige følger.

IS I MAVEN

Man skal godt nok have is i maven, når man går i gang med at servere andet end flydende kost for baby. Babymad skal jo tygges, og sluges. Og gerne uden diverse fareelementer, kvælningsrisici, allergiske konsekvenser eller ligefrem giftigt indhold (som kun er giftigt for babyer og ikke os andre!?).

Jeg er ikke ekspert i babymad

Jeg forholder mig udelukkende – og kildekritisk – til de anbefalinger vedr. babymad, der eksisterer i Danmark. Og her kun de officielle anbefalinger fra sundhedsstyrelsen. Men selv dem kan man blive i tvivl om. Jeg har mange gange skulle genlæse anbefalingerne, for at være 100% sikker, når jeg har lagt opskrifter på babymad  op her på siden.

Derfor vil jeg nu forsøge at lave en liste over de babymad – ingredienser jeg har googlet mest. Og så vil jeg komme med det forkromede svar på om du må servere det, hvor meget du må servere af det, og hvornår du må servere det fra!  Jeg håber min liste over babymad – do’s og dont’s  vil være brugbar for dig der læser med her, så du nemmere kan navigere i babymad – junglen. Og trygt give dig i kast med babymad – kunsten. Det er nemlig så hyggeligt, at kreere små lækre retter til baby og resten af familien:)

1 : KANEL i babymad

Må man? 

Svaret er ja, du må gerne give din baby kanel, men det skal være i begrænsede mængder. Den mest almindelige type kanel i Danmark, Kassiakanel, indeholder kumarin som kan give skade på leveren, hvis man indtager for meget af det. I følge fødevarestyrelsen bør man undgå for meget kassiakanel. Man kan i stedet benytte sig af Ceylon kanel, altså det der også kaldes ægte kanel. Denne type kanel indeholder markant mindre kumarin og kan derfor indtages i langt større mængder.

Du kan evt. købe din ægte kanel lige her.  (affiliate produktlink)

Hvor meget?

Hvis du har den almindelige kassiakanel, må du give et barn på 2 år 0,3 gram kassiakanel på grøden dagligt. Det svarer til lige under 1 tsk rent kassiakanel ugentligt. Det er mig umuligt at finde nogen steder, hvor man har regnet på præcis hvor meget  en baby under 1 år må indtage.

Det tolerable daglige indtag (TDI) for kumarin er af den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) fastsat til 0-0,1 mg/kg/legemsvægt.

Grunden til at jeg har googlet lige præcis det med kanel så ufattelig mange gange, er sikkert fordi mine matematikevner er absolut begrænsede. Derfor besluttede jeg mig for, at hvis jeg i hvert fald ikke gav mere end 1/4 teske om ugen, så var jeg temmelig “home safe”:) Nu har jeg dog det ægte kanel på lager; så behøver jeg ikke tænke mere over det.

Fra hvornår?

Hvis du følger de anvisninger beskrevet ovenfor, kan du give baby retter med lidt kanel i fra omkring 6 måneders alderen.

OBS Jeg har hørt en lille fugl synge om, at de næste anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen helt fraråder kassiakanel før barnet bliver 3 år. Om de har fundet ud af noget nyt, eller de bare vil skåne os for besværlige regnestykker og usikkerhed ved jeg dog ikke…

2: KOMÆLK i babymad

En evig kilde til googling! Da min ældste, – nu 10-årige – datter var baby, måtte hun gerne få sødmælk at drikke før hun var et år. Det er nu lavet om og man – altså Sundhedsstyrelsen – fraråder mælk til babyer under 1 år. MEN de fraråder det KUN som erstatning for modermælk eller modermælkserstatning. Dvs. du må GERNE bruge mælk i madlavningen og servere det for baby. Ligesom du også gerne må give ost (for det er ikke det primære mælkeindtag jo) og yoghurt (mere om det nedenunder) som en del af en alsidig kost – på lige fod med resten af familien. Prøv f.eks. de her vildt lækre ærtepandekager, som indeholder ost:)

Må man?

Ja. Komælk må indgå i barnets kost men ikke som drikke-kilde. Når barnet spiser med af familiens mad, og der er mælk i sovsen, lasagnen eller lignende, er det helt okay at lade baby spise med. Det kan også puttes ovenpå grød eller mos.

Hvor meget?

Maks 1 dl om dagen.

Fra hvornår?

Fra barnet er 9 måneder.

3: Yoghurt / surmælksprodukter i babymad

Igen, en tilbagevendende ingrediens, som jeg har googlet igen og igen. Surmælksprodukter er ok, herunder yoghurt, A38 og tykmælk af sødmælkstypen, dvs med en fedtprocent på ca. 3,5 % og maks 3,5 % protein. Det frarådes børn under 2 år at spise skyr, fromage frais og ylette pga det høje proteinindhold.

Må man?

Ja. Du må gerne give surmælksprodukter af sødmælkstypen, herunder yoghurt, A38 og tykmælk.

Hvor meget?

Maks. 1/2 dl dagligt.

Fra hvornår?

Fra barnet er 9 måneder.

4: Nødder i babymad

Jeg har en opskrift på baby småkager her på siden, som indeholder blendede mandler / mandelmel. Jeg fik en masse spørgsmål fra bekymrede mødre, som ikke var helt sikre på, om det var ok at servere for deres baby. Og med rette. Det er nemlig ret svært, at finde klare retningslinjer for præcis nødder hos Sundhedsstyrelsen. Faktisk bliver nødder slet ikke nævnt i den nuværende piece, omhandlende retningslinjer for kost til babyer og småbørn. Dog nævnes det andre steder, at de fraråder, at man giver hele nødder til småbørn under 3 år. Dette grundet risiko for at få nødderne i den gale hals. Der er især mange tilfælde med peanuts.

Det er altså ok med mandelmel og fint blendede nødder. Og nødder er jo sunde!

Man skal naturligvis være ekstra forsigtig med at give babymad, der indeholder nødder, hvis der er tilfælde af allergi i den nærmeste familie.

Må man?

Ja, men IKKE hele nødder. Mandelmel eller fint blendede nødder er ok.

Hvor meget?

Der nævnes ikke som sådan nogle restriktioner. Som med alt andet skal kosten være varieret.

Fra hvornår?

Heller ikke dette er tydeliggjort. Vær opmærksom på hvor god dit barn er til at tygge og synke. Jeg brugte selv mandelmel og peanutbutter fra min datter var omkring 7 måneder.

5: Rosiner i babymad

Jeg tror efterhånden godt de fleste er klar over, at man ikke må give uanede mængder rosiner til baby.

Rosiner kan have et højt indhold af svampegiften ochratoksin A, som stammer fra skimmelsvampe og er kræftfremkaldende. Men så længe man ikke giver mere end ca. 50 gram om ugen til små børn under 3 år, er der ingen problemer.

Må man?

Ja. I begrænsede mængder.

Hvor meget?

Ca. 50 gram om ugen, svarende til en af de der minipakker, man f.eks kan få med i madpakken.

Fra hvornår?

Jeg kan ikke finde nogle anbefalinger. Når babys fin-og mundmotorik er klar! Jeg tror Nellie fik rosiner fra hun var omkring 9 måneder.

6: Honning i babymad

Den er dejlig nem. Det er et no-go indtil baby fylder 1 år.

Sporer af bakterien Clostridium botulinum kan findes i honning, og er meget farlig for børn under 1 år. Herefter kan barnet godt få honningmadder og andre lækre sager med honning i:)

Må man?

Nej, ikke før baby er fyldt et år.

 

Det var umiddelbart min liste over babymad og det jeg oftest har googlet. Hvis du synes der er noget der mangler, så SKRIV det til mig. Så vil jeg straks tilføje! Eller hvis du er uenig i noget af det jeg har skrevet, så hører jeg MEGET gerne fra dig. Indtil da; Happy Cooking:)

Følg mig da i øvrigt lige inde på NelliesBabyBites på det der Instagram, hvis du vil have lidt inspiration til det der babymad;)

**Indlægget indeholder affiliate link**

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.