Lækre boller med æblefyld
– Eller et sundere alternativ til fastelavnsboller
De her boller er lækre! Det kom sig egentlig af, at jeg ville lave fastelavnsboller, for hold nu op hvor findes der dog mange lækre varianter af den slags! Men samtidig synes jeg egentlig det er lidt ærgerligt, at bruge så meget tid på en opskrift, som måske kun bliver brugt en enkelt gang om året. Derfor satte jeg mig for, at lave nogle lækre boller med æblefyld, som kan bruges til fastelavn, men som ligeså vel kan nydes året rundt.
Og hvis de skal nydes hele året, så skal de heller ikke være alt for usunde. Ikke at der er noget galt med sukker, men det er altid godt med et lidt sundere alternativ.
Helt hvide eller med fuldkornshvedemel?
Det bestemmer du selv. Jeg havde tænkt mig, at de her boller med æblefyld skulle være med halvt hvedemel, halvt fuldkornshvedemel. Men da jeg var godt i gang gik det op for mig, at jeg slet ikke havde noget fuldkornshvedemel tilbage. Held i uheld, kan man sige. Jeg er sådan set ret glad for den helt hvide type brød ind imellem. Men hvis du nu gerne vil være lidt sundere end mig, så kan du sagtens gøre bollerne grovere. Det giver selvfølgelig også god mening i disse helsetider – hvis man er til den slags;)
Hævetiden og æltningen er vigtig!
Der er ikke nogen easy short cut i den her opskrift. Det er altså bare bedst, hvis du afsætter tid til seriøs æltning (gerne i røremaskine i 10-15 minutter men håndkraft fungerer skam også). Dernæst skal du afsætte tid til et par timers hævning. Dejen skal være så gennemæltet og hævet, at den overhovedet ikke klistrer, men er blød, glat og smidig. Som en barnenumse, som de vist kalder det i bageprogrammerne.
Hvis du er ude efter en hurtig opskrift på noget lækkert, men ikke så usundt, så tag et kig på mit bananbrød – jeg lover dig det er lækkert:)
Æblefyldet – så sundt som du ønsker
Enten kan du lave noget helt simpelt og rimelig sundt æblefyld som i min opskrift. Eller også kan du vælge at lave en syndig version med marcipan og andre lækkerier. Du kan eksempelvis benytte dig af den her opskrift fra mormedmere.dk. Det sidste er sikkert mega lækkert, men hvis du nu følger min sundere version, så smager det alligevel skønt, og du kan spise mere. ( I hvert fald hvis du forfølges af en indre løftet sukker-pegefinger;)) Og så kan du også bedre dele dine lækre boller med æblefyld med dine børn, også de helt små!
Dekorer dine boller, eller lad være
Hvis nu dine boller skal bruges som et sundere alternativ til fastelavnsboller, så kan du jo putte en klat glasur på og pynte med lidt krymmel. Hvis de bare skal bruges til eftermiddagsteen, så kan du lade være – uanset hvad er de her boller med æblefyld skønne:)
Lækre boller med æblefyld
Skønne briocheagtige boller med dejligt æblefyld i midten. Lav dem til fastelavn eller bare til eftermiddagsteen.
Ingredienser
Bolledejen
- 10 gram gær
- 3,5 dl lun mælk
- 600 gram hvedemel Eller 300 gram fuldkornshvedemel og 300 gram hvedemel
- 1 tsk salt
- 2 tsk sukker Tilsæt evt. også 1 tsk. kardemomme, hvis du synes det smager godt.
- 2 stk æg Det ene er til pensling
- 100 gram smør skåret i små tern
Æblefyldet
- 4 stk store æbler, skrællet og skåret i tern
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk vanillearoma (eller vanillesukker)
Glasur
- Du kan vælge at dekorere med glasur og krymmel. Men det er ikke et must:)
Sådan gør du
Sådan laver du dejen
-
Lun mælken så den er “lillefingerlun”. Enten i en lille gryde eller i ca 25 sekunder i mikroen.
-
Smuldr gæren i røreskålen og hæld mælken op. Rør rundt til gæren er opløst.
-
Tilsæt salt, sukker, det ene æg og evt. kardemomme. Hvis du bruger fuldkornshvedemel, tilsætter du også det nu. Rør rundt enten med håndkraft eller i røremaskine.
-
Sigt hvedemelet ned i skålen og tilsæt smørret.
-
Rør / ælt! Hvis du ikke har en røremaskine starter det hårde arbejde nu. Du skal ælte i minimum 10 minutter og blive ved til dejen ikke længere klistrer. Den skal være blød, glat og elastisk. Hvis du tror der skal mere hvedemel til så tilsæt kun lidt gradvist, så dejen ikke bliver for tør. Hvis du har en røremaskine – lean back and relax;) Eller begynd på æblefyldet!
-
Når du er færdig med at ælte, så lad dejen hæve i ca. 2 timer med et rent viskestykke over sig.
Sådan laver du æblefyld
-
Skræl æblerne og skær dem ud i små tern.
-
Hæld æblerne op i en gryde, skru op på middel varme og tilsæt kanel og vanille. Det er ikke nødvendigt med væde. Bare rør rundt i gryden. Efter ca. 10 -15 minutter er æblerne så stegte, at de er bløde. Mos dem evt groft med en kartoffelmoser direkte nede i gryden. Eller lad dem være som de er. Jo længere du steger dem, jo blødere bliver de. Stil til side og lad dem køle ned.
Sådan samler du bollerne med æblefyld
-
Find to bageplader frem.
Tag dejen op fra skålen og læg den på en let melet overflade. Dejen bør slet ikke være klistret.
-
Rul dejen ud med en kagerulle så den ca. er 1/2 cm i tykkelse.
-
Skær dejen ud i firkanter, ca 20-22 stk.
-
Læg en spsk æblefyld i midten af hver firkant og saml herefter dejen rundt om fyldet. Start med de diagonale hjørner og “hæft” det hele sammen ved at trykke dejen sammen så den nu er helt lukket. Læg bollerne med samlingen nedad på en bageplade med bagepapir eller i siliconemuffin-forme. Begge dele fungerer.
-
Pensl bollerne med et sammenpisket æg og lad dem igen efterhæve i ca. 30 minutter. Imens bollerne efterhæver varmer du ovnen op til 200 grader. (ikke varmluft).
-
NU skal bollerne bages. Bag af to omgange på midterste rille i ca.15 minutter. Test om de er færdige ved at banke i bunden af dem. Lyder det hult, er de færdige.
-
Sæt bollerne på en rist til afkøling.
-
Dekorer med glasur eller spis dem som de er. Bollerne holder sig bløde og lækre i ca. 2 dage. Frys dem evt. ned hvis ikke du får spist dem alle.