Sådan laver du de bedste boller – uden at ælte!
De bedste boller!
// Den her opskrift på de bedste boller findes overalt på nettet. Jeg har selv lavet de her bedste boller i årevis, men kan stadig huske da jeg første gang stiftede bekendtskab med dem. Endelig kunne man bage de bedste boller UDEN at være tvunget til at have fingrene i dejen, UDEN at skulle skrabe dej af køkkenbordet, og UDEN at behøve at eje en røremaskine. OH BLISS!
Jeg taler selvfølgelig om de koldthævede bedste boller, som også går under navnet Gaffelboller, eller Brusebadsboller. Jeg har altid undret mig lidt over navnet Gaffelboller, men det kommer sig vel af, at dejen er så nem at håndtere, at man ikke behøver andet end end gaffel at røre med. Og det siger egentlig ikke så lidt, når man som jeg ikke er stor fan af æltning! Brusebadsboller skal vel betyde, at de bages færdige, imens man er i brusebad? Fjollet. Uanset hvad, er det her opskriften på de absolut bedste boller jeg kender til.
Du bestemmer hvor sunde de bedste boller skal være
Det her er de bedste boller uanset hvor sunde eller “hvide” du gerne vil have dem. Jeg elsker når de primært består af ren hvedemel, men er faktisk også vild med de sundere udgaver, hvor der er flere kerner i og/eller mere groft mel.
Som nævnt, skal bollerne koldhæves, gerne i køleskabet natten over. På denne måde behøver man ikke særlig meget gær og bollerne får en svampet krumme. MEN man kan altså også lave dem ret hurtigt ved blot at bruge mere gær, og lade dejen til de bedste boller hæve på køkkenbordet i en times tid.
Dog bliver disse boller mest lækre, jo længere og koldere de har stået og opskriften på det kommer her:)
Opskrift på de nemmeste og bedste boller
Det skal du bruge til de bedste boller
- 5-10 g gær
- 700 ml lunkent vand
- 2 spsk sukker (eller honning eller sirup)
- 2 tsk salt
- 3 dl havregryn (eller 1 dl havregryn og 2 dl kerner eller cous cous fra aftenen inden eller hvad du nu lige ligger inde med)
- 650-700 g hvedemel (det er her du kan vælge at lave opskriften grovere ved at erstatte noget af hvedemelet med grahamsmel eller rugmel)
Sådan gør du, når du skal lave de bedste boller
- I en stor skål blander du vand, gær, sukker, salt og havregryn.
- Herefter tilsætter du melet og rører rundt indtil dejen er lind og klistret men stadig for våd til at ælte.
- Dæk skålen med film og sæt den i køleskabet natten over.
- Morgenen efter tænder du ovnen på 250 grader. Dæk en bageplade med bagepapir.
- Med to skeer “klatter” du nu dejen ud på bagepladen i den størrelse du ønsker bollerne skal være. Husk at de hæver yderligere i ovnen så sørg for at der er afstand imellem dem.
- Hvis din dej ikke er helt våd kan du med fordel pensle bollerne med vand.
- Herefter kan du drysse bollerne med havregryn eller kerner. Eller undlade helt. Sidste gang jeg lavede dem dryssede jeg i stedet med solsikkekerne UNDER bollerne så de fik en lækker chrunchy bund i stedet.
- Sæt bollerne i ovnen og bag i 12-15 minutter til de er gyldne. Sæt bollerne på en rist så snart de er ude af ovnen for at opnå den perfekte sprødhed.
Spis de her bedste boller med din yndlingsost eller et tykt lag tandsmør!
Bollerne kan faktisk holde sig ok friske i et par dage i en lukket plastikpose. Og når tørheden så alligevel indtræder til sidst, så er de rigtig fine efter en tur på brødristeren.
Verdens bedste Bagesten er lavet af stål – Bagestålet, Bedst i Test. Netop nu sparer du 40%!