Grove koldhævede gaffelboller. sunde og dejligt nemme at lave.
Bagværk

Grove koldhævede gaffelboller – lækre og sunde

Grove koldhævede gaffelboller til morgenmad, anyone?

Jeg gad godt hvis jeg med den her opskrift på grove koldhævede gaffelboller kunne sige; Jeg er typen, der seriøst ALDRIG køber brød! 

Ha!

Eller; Er I klar over hvor mange penge vi sparer på selv at bage vores brød?

Ha ha!

Eller hvad med; Jeg elsker, at jeg ved ligepræcis hvad der er i det brød jeg giver mine børn til morgenmad!

I wish!

Jeg ER typen der køber mit brød. Også boller!

Der er ganske enkelt ingen vej udenom dén sandhed. Vi er nemlig sådan nogle brød-ædere i min familie. Endnu mere grund til at bage det hele selv, tænker du måske?

grove koldhævede boller, nemme at lave, sunde og så smager de skønt!

Det ville jeg virkelig også ønske jeg gjorde. Altså, jeg ELSKER tanken om at være den dér type… Men sandheden er, at mit repetoire af brødopskrifter bare er virkelig begrænset. Og så hader jeg SERIØST  at ælte. Det er blevet bedre efter jeg har fået min røremaskine, men det er stadig ikke noget jeg for alvor gider. Kun i teorien. Jeg synes også det er skide irriterende at skulle vaske op efter en dej. Det klistrer. Og der er gerne mel ud over det hele. NOT A FAN!

Hvis det SKAL være, så skal det være nemme gaffelboller. Men i dag de grove koldhævede gaffelboller. For ekstra god samvittighed.

Jeg er nemlig sådan en, der nærmest KUN laver koldthævede boller. Sådan nogen, som man slet ikke skal røre med fingrene. Dejen kan man røre op med en gaffel. Og morgenen efter klasker man skefulde af dejen op på en bradepande. INGEN KONTAKT MED HUD! Det er faktisk det bedste jeg kan finde ud af at bage. Jeg har åbenbart ikke tålmodighed med andre typer brød.

Grove koldhævede gaffelboller – nemme, lækre og sunde

I min anden opskrift på gaffelboller skriver jeg, at man kan vælge at lave dem grovere og sundere. Det er også sandt. Men jeg skriver ikke præcis hvordan og jeg har heller aldrig målt ordentligt efter hvad jeg egentlig gjorde. Derfor målte jeg efter denne her gang. Og skruede ekstra op for sundheden. Og lavede faktisk en smule om på grundopskriften. Derfor får de her grove gaffelboller nu deres helt egen opskrift. Jeg håber, at du vil kunne lide dem ligeså godt som os herhjemme. Fordi helt ærligt – hjemmelavet brød smager bare sååååååå meget bedre end ALT andet brød, der kan købes i et supermarked. I det mindste får vi hjemmelavede lækre, grove koldhævede gaffelboller de næste par dage. Så må vi se, om jeg “tager mig sammen” (selv om det jo er latterligt let) og laver en ny omgang, eller om Netto endnu engang bliver løsningen…

grove koldhævede gaffelboller. En perfekt, sund start på dagen.

Hvorfor chia i bollerne?

Fordi chia frø simpel hen er så mega sunde! Jeg synes det er en genial lille powerfood, som er god for vildt mange ting og som man derfor burde proppe i alt sit bagværk. Hør her;

Chia frø

grove koldhævede gaffelboller med chiafrø

 • Indeholder 3 gange så meget jern som spinat eksempelvis og kan derfor med fordel spises ved jernmangel og træthed.
 • Indeholder 6 gange så meget kalk som mælk og der er flere antioxidanter i de små frø, end der er i blåbær. Antioxidanter skulle være kræftforebyggende og modvirke hjertesygdomme.
 • Derudover indeholder de mere Omega 3 end laks og
 • mere magnesium end broccoli.
 • Med andre ord en “superfood” som man da bare bør spise dagligt! Du kan læse mere om Chias superkræfter her.

Grove koldhævede gaffelboller

Grove, sunde og lækre gaffelboller. Rør dejen sammen om aftenen, og bag dem næste morgen. Lynhurtigt har du lækre og ekstra sunde boller til morgenmaden.

Ret bagværk, Morgenmad
Forb. tid 6 minutter
Tilb. tid 15 minutter
Samlet tid 21 minutter
Antal 10
Forfatter Katrine

Ingredienser

 • 6 dl lunkent vand
 • 10 gram gær (ca)
 • 1 spsk honning (eller sukker)
 • 1 tsk salt
 • 1 spsk chia frø
 • 3 dl havregryn
 • 2 dl grahams mel
 • 3 dl hvedemel

Sådan gør du

 1. I en stor skål rører du vand og gær sammen.

 2. Tilsæt herefter salt, honning, chia frø og havregryn og rør rundt igen.

 3. Tilsæt tilsidst grahams mel og hvedemel og rør grundigt rundt til alt er helt blandet sammen. Du skal kunne røre rundt med en helt almindelig gaffel eller ske. Hvis dejen er for tung til det, så tilsæt lidt ekstra vand.

 4. Dæk skålen til med film og stil i køleskabet natten over eller minimum 5 timer.

 5. Næste morgen tænder du ovnen på 250 grader varmluft og klargør en bageplade med bagepapir.

 6. Tag skålen ud af køleskabet og tag nu klatter dej med en stor ske og læg på bagepladen. 

 7. Bag i 12-15 minutter og tag bollerne ud af ovnen når de er blevet gyldne og lyder hule når du banker under dem.

 8. Sæt bollerne på en rist og lad dem køle ned.

 9. Opbevares i en helt lukket pose ved stuetemperatur. 

 

4 kommentarer

 • Kasper

  Hej

  Jeg har fuldt din bolleopskrift til punkt og prikke. Præcis dosering og nøje udvalgte råvarer.

  De har nu stået til hævning i 5 timer og er det rene sjap. En kæmpe fiasko! Det fjerner lysten til at bage.

  Spild af tid og råvarer

  • Katrine

   Hej Kasper. 1000 tak fordi du tager dig tid til at skrive. Og ØV, at din dej ikke ser ordentlig ud. Jeg kan ikke helt forstå det, for den BURDE nærmest ikke kunne gå galt og målene er testet igennem… er du sikker på, at din gær var i live? Dejen skal jo være ret blød og selv når den har hævet, fortsætter den med at være blød. Det er det jeg mener, når jeg skriver, at man skal lægge “klatter” af dej på bagepladen. Men selvfølgelig skal den hæve – ellers er der jo et eller andet galt.
   Håber slutresultatet blev ok, på trods…
   mange hilsner, Katrine

 • Rikke

  Hej jeg har lige bagt dem her til morgen for første gang. Jeg syntes også da jeg rørte dejen sammen den virkede lidt tynd så jeg tilsatte 2 dl hvedemel mere. Var stadig lidt bekvem ved hvordan de ville blive. Men jeg må indrømme at det er nogle af de bedste boller jeg jænge har bagt. Og gud hvor de mættede. De blev stadige luftige, så fem dl hvedemel kan sagtens gå.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.