Saftig citronkage med kærnemælk
I dag har vi lavet en virkelig, VIRKELIG lækker, saftig citronkage. Det var ikke den nemmeste opskrift, men jeg formåede dog at beskæftige begge børn (på 2 og 12 år) og samtidig bevare et nogenlunde overblik over processen, uden fatale fejl. Hvis altså ikke man medregner det fuldkommen uoverskuelige rod, der voksede frem i køkkenet.
Kender du det, eller det gør du i hvert fald hvis du har børn, især mindre børn, at nogle dage bare kan føles uendeligt lange? Jeg synes det er en meget velkendt følelse, som i den grad er hyppigere her i coronatiden. Hver dag skal jo fyldes ud med et eller andet for at undgå sindsyge eller kedsomhed eller en mærkværdig kombination af begge to. Jeg går fortsat hjemme med den mindste, fordi der ikke er plads til hende i vuggeren endnu og GUD hvor det alligevel godt kan begynde at være svært, at finde på noget at lave.
Når jeg får den følelse, så bager jeg. Og det sker ofte. Jeg har sågar en billederamme i køkkenet med ordene:
Keep calm & bake cakes
Og i mit tilfælde, er det sandt. Når jeg bager, går tiden uden jeg rigtig lægger mærke til det, børnene bliver aktiveret, jeg kan dyrke min hobby, vi er sammen om noget hyggeligt og vigtigst; vi får kage ud af det. I det her tilfælde, en lækker, saftig citronkage.
Masser af citroner!
Man skal bruge overraskende mange citroner i den her citronkage. 4 stk., faktisk. Der er citron i kagedejen, citron i siruppen, som skal ovenpå kagen og også citron i selve glasuren. Citroner fungerer godt til velfungerende børnearbejde, da der både skal rives citronskal OG presses citronsaft. Smart. Så kan moderen – eller faderen, skynde sig at lave resten af kagen imens børnene knokler med den del;)
Saftig citronkage – indbydende og lækker
Nu har vi spist halvdelen. Kiwimand spiser nok også lidt, når han kommer sent hjem fra Behov (familiens pizzarestaurant) i aften, og så er jeg sikker på, at resten forsvinder hurtigt i morgen, når der kommer besøg fra Aarhus. Det blev en god dag alligevel.
Prøv evt også at tage et kig på min anden citronkage, en mere utraditionel slags, med en lækker, knasende mandeltopping. Den er også et hit!
I øvrigt har jeg ikke selv opfundet den her kage, men lånt den herfra – dog har jeg forenklet flere af instruktionerne og ingredienserne, så den passede bedre til mig – og måske dig:)
Saftig citronkage
Den bedste opskrift på en virkelig lækker, saftig citronkage.
Ingredienser
- 125 gram smør plus lidt ekstra til formen
- 200 gram hvedemel plus lidt ekstra til formen
- 1/4 tsk natron
- 1/4 tsk bagepulver
- 200 gram sukker
- 1 knivspids salt
- 4 stk citroner - fintrevet skal
- 1/2 stk citron, saft herfra Resten af saften bruges til sirup og glasur. Se længere nede i opskriften.
- 2 stk æg
- 100 ml kærnemælk Jeg brugte den fra irma med citron og tilsat sukker (fordi de ikke havde andet), men alm. kærnemælk kan også sagtens bruges.
Citronsirup
- 50 gram sukker
- 2 stk citroner, saften fra dem du allerede har revet
Citronglasur
- 150 gram flormelis
- 2-3 spsk citronsaft
Sådan gør du
Selve dejen
-
Tænd ovnen på 180 grader varmluft og smør en springform med smør, strø hvedemel så det dækker bunden i et tyndt, fint lag.
-
Sigt mel, salt, natron, bagepulver i en skål.
-
I en anden skål piskes smør og sukker til det er lyst og luftigt. Brug røremaskine eller elpisker. Tilsæt revet citronskal (gem en smule til glasuren) og pisk igen. Rør æggene i et ad gangen og pisk grundigt efter hvert æg.
-
Rør kærnemælk sammen med citronsaft.
-
Fold nu forsigtigt - med en dejskraber eller lignende - skiftevis melmiks og kærnemælksmiks sammen med smør/sukker-mikset indtil det hele er akkurat blandet sammen.
-
Skrab dejen over i formen og bag i 40-45 minutter til den er gennembagt. Lad kagen sidde i formen i 10 minutter før du forsigtigt tager den ud og lader den køle videre ned på en rist. Brug evt. en spatula for at løsne den helt, når du skal have den ud af formen.
Sørg for en bakke eller lignende under risten, så der er noget til at opfange overskydende sirup og glasur.
Citronsiruppen
-
Put ingredienserne i en lille gryde og varm op til sukkeret er helt opløst og blandet med citronsaften. Imens kagen stadig er varm, stikker du i den med en gaffel rundt over hele overfladen og hælder siruppen udover kagen. Bemærk, at siruppen ikke bliver specielt tyk. Det er meningen. Lad nu kagen køle helt ned.
Citronglasuren
-
Bland flormelis og citronsaft til glasuren er glat og konsistensen er så tyk, at den bliver liggende på kagen, men samtidig så tynd, at den kan fordeles ved at du vipper kagen rundt. Tilsæt evt. ekstra flormelis, hvis den er for tynd. Drys til sidst med revet citronskal og lad glasuren stivne før kagen skæres ud og spises.